Cum am înjumătăţit cheltuielile pentru alimente

Sâmbăta am făcut meniul săptămânii în curs şi duminică am fost la cumpărături. Înarmaţi cu lista şi cu catalogul de reduceri, am reuşit să cumpărăm aproape tot ce ne trebuie pentru această săptămână şi să umplem căruciorul. Mă uitam cu uimire la mormanul de produse şi l-am întrebat pe Mihai dacă îşi aminteşte cât cheltuiam acum câţiva ani, pe cumpărături similare. Eu ştiu foarte clar, că în 2009, la volumul de produse luat acum, plăteam dublu. Alte vremuri de, dar nu pot spune că îmi pare rău, că acum plătim jumătate, pe o mâncare mai sănătoasă decât atunci. M-am gândit să vă povestesc şi vouă ce am făcut, chiar dacă nu sunt lucruri pe care să nu le cunoaşteţi. Poate că, un exemplu în plus şi concentrarea într-un singur loc a mai multor paşi de făcut, ar putea fi de ajutor. Nevoia a fost cea care ne-a determinat să aplicăm cele de mai jos, căci de multe ori, este factorul mobilizator al vieţii. Nu au fost paşi făcuţi dintr-o dată. Schimbarea s-a produs treptat, aşa cum spuneam, în trei ani. Încet-încet am schimbat obiceiurile alimentare şi am obţinut pe lângă economia importantă şi un stil mai sănătos de alimentaţie. Tot ceea ce vedeţi în poză, a costat 230 lei, incluzând şi două produse nealimentare, tot la ofertă. Nu mai erau dovlecei şi nu am luat toată pâinea. Eu tot am scris că reuşeam să ne încadrăm în 220 lei-săptămânal, dar Mihai mi-a spus că mai cumpără el, câte una-alta, deci ar trebui să mai adaugăm 20-30 lei. Aceasta înseamnă, că totalul real este 250 lei-săptămânal, adică fix jumătate din ce era în 2009, fără să ţin cont de inflaţie, care a fost destul de mare în perioada respectivă, mai ales la alimente. Mulţi din paşii pe care i-am urmat au fost discutaţi şi analizaţi la Iulia.


Deci, ce am făcut?

1. Am eliminat total mesele în oraş, lucru pe care parţial îl regret, dar vă spuneam că nevoia ne conduce.

2. Am eliminat mesele de bufetul instituţiei, venind frumos cu pacheţelul în geantă. O schimbare pe care am realizat-o cu un efort de câteva săptămâni.

3. Am eliminat complet orice suc din comerţ şi am trecut la ceaiuri.

4. Am diminuat considerabil cantitatea de carne. Mihai ţine mai mereu regim şi consumă foarte multe fructe. De aceea, în mormanul din cărucior erau 3,6 kg de carne şi 8 kg de fructe(mere, portocale, banane). Aici, ne ajută şi cele două zile de post, una din cele mai recente schimbări(decembrie). În general, iau doar pui întreg, din care extrag pieptul pentru un alt fel de mâncare. Săptămâna aceasta era ofertă la piept dezosat(14,5 lei/kg) şi am luat 650g. Cu economia obţinută, îmi permit şi puţin peşte, care aprope devine un lux în România. Că vorba aceea, dacă tot este aşa de sănătos, de ce să nu coste din ce în ce mai mult?

5. Au dispărut total mezelurile. Săptămâna aceasta este prima dată în vreo 4 luni, când am programat 100 g şuncă presată, pentru că am pus şi eu sâmbătă, o reţetă un pic mai sofisticată, să spun aşa.

6.  Am gătit mai mult, introducând măcar un fel de ciorbă/supă, săptămânal. Cam de 4 ori pe săptămână, ceea ce nu îmi este foarte uşor de făcut, având în vedere câte altele mai sunt.

7. Am făcut listă de cumpărături, cu tot cu cantităţi, pe care în timp am ajuns să le pot determina corect. Mai nou, aţi observat că fac întâi meniul şi apoi lista. Pasul următor ar fi să studiez pe net pliantele cu ofertă şi să alcătuiesc meniul în funcţie de acestea.

8. Am făcut cumpărăturile în două locuri, profitând de ce este mai convenabil în fiecare din ele. În general, un supermarket şi piaţă, dar cam în ultima săptămână, doar supermarket. Aşa a fost şi duminică, când am fost la două, foarte apropiate. Luasem oferta de la Billa şi cu ea la îndemână, am defilat prin Kaufland. Găseam preţ sub oferta de la Billa, puneam în coş. Era mai scump decât acolo, rămânea pe raft. Dar nu am luat nimic în plus, faţă de listă.

9. Cum reiese şi de mai sus, urmăresc foarte bine ofertele. Cam toate supermarketurile au ceva în ofertă. Merg cu catalogul luat de la intrare şi bifez aproape toate produsele. Cam la fiecare categorie de marfă, au ceva redus. Eu pe acela îl iau. Cel puţin la Billa, mai găsesc şi reduceri de 25-30%, ce-i drept, aplicate la preţuri puţin mai mari, dar totalul este ceva mai ieftin, per ansamblu.

10. Am cumpărat şi am testat foarte multe mărci proprii. Dintre ele, am stabilit ce anume luăm de la Billa, ce de la Kaufland(mai nou) şi ce rămâne de la Mega Image, care este la doi paşi de casă.

Mihaela Dămăceanu    

Etichete: , , , , ,