Ce merită să cumpărăm în iulie

Cum mă plimbam eu ca Vodă prin lobodă în Piaţa Obor, cu capul ca girofarul şi ochii zburând la preţuri, mă izbeşte ideea! Zău că merită să meargă gospodina bloggeriţă prin Piaţa Obor. Câmd sunteţi în pană de idei, ştiţi de-acuma ce-i de făcut.

Aşadar, observam preţurile şi mă gândeam că ar trebui să iau şi de-aia, şi de-aia, că merită. Şi mi-a părut rău că nu am trecut mai des pe-acolo, şi în iunie, înainte de a începe meniul de 55 de lei. Că sunt multe ocazii, dar trec repede. Am ratat căpşunele, gemul de vişine, că pentru congelator s-a rezolvat la Botoşani, şi mazărea. Şi dacă săream câteva săptămâni din iulie, ratam şi acum destule.

Deci, ideea? Ce-ar fi dacă în fiecare lună aş nota pentru voi şi pentru mine, în anul următor, ce merită să cumpărăm în fiecare lună? Adică, să fac un fel de calendar al lunii, cu produsele care trebuie şi merită să fie luate, lunar. Nu ştiu prea bine cât vă va folosi vouă, dar sunt sigură că mie-mi va folosi. Că începe să mă lase memoria. Iar anul viitor, doar mă uit pe luna respectivă şi fac un buget mai corect pentru alimente. Dacă v-ar fi şi vouă de folos, vă rog să-mi spuneţi.

Şi pentru că de felul meu sunt plină de idei, din care o mare parte nu ştiu ce-au cu mine, dar fug şi le uit, de asta chiar mă apuc.

Şi vă spun de la ce am început. Mă duc în hala de peşte să mă uit de macrou. Dar ea era plină de ştiucă şi şalău. Nu că aş merge eu foarte des la peşte, dar parcă nu am mai văzut atâta ştiucă şi şalău, niciodată. Şi nici nu am mâncat foarte des, pentru că sunt peşti mai rari şi mai scumpi. Şi sănătoşi, pe deasupra. Astfel că nu este prea greu să deduci că ar fi o perioadă bună de cumpărat aceşti peşti, şi eventual de pus în congelator. Nu ştiu dacă vor mai scădea la preţ, că de-aceea am zis că ar fi bine de notat perioadele şi preţurile, dar ca să fiu sigură, am luat 1 kg şi ceva de ştiucă. Aşa am renunţat la fasole, că am zis că-i mai bună treaba cu ştiuca. Ş-apoi am tot căscat ochii, şi-am venit acasă, cu gândul să vă spun şi vouă.

- ştiuca era la preţuri între 11 lei şi 14 lei/kg, funcţie de mărime;

- şalăul era cam 19-20 lei, per kilogram fireşte, cam la toată lumea;

- păstrăvul 18,5 lei/kg, la fel, peste tot;

- carasul 7 lei, crapul parcă 10, macroul congelat 9 lei, dar ăştia sunt mai mereu;

- dorada era 30 lei/kg. Nu sunt sigură cum este în restul anului, dar parc-aş zice că mai mult.

Apoi,  am fost la brânzeturi, chiar acolo lângă peşte, unde sunt ţăranii, dacă nu mă-nşel. Caşcaval de casă, scria, şi costa 24 lei/kg. Nu am luat dar mi-a părut un preţ bun. Brânza de oaie era între 15-22-23 lei/kg. Nu mă pricep cu brânza asta, deloc. Expertul casei lipseşte.

Ş-apoi în hala de legume-fructe. În sfârşit un loc al Pieţei Obor, ce arată civilizat. Ce mi-a atras atenţia?

- cătina era 12 lei/kg. Nu mai trec kilogramul ăsta de fiecare dată, că fac scurtă la mână. Vă anunţ, că voi pune toate preţurile pe kg, că doar de-aceea este unitate de măsură a masei. Şi gata cu el!

- afinele tot 12 lei

- zmeura între 15 şi 19 lei

- bamele de la 8 la 15 lei, n-am priceput după ce criterii că nu prea-mi plac. Dar sunt mulţi amatori şi nu am mai văzut bame ca acum, în piaţă. Adică, n-am prea văzut deloc.

- am văzut deja vinete la 1 leu, din care am şi luat, iar soacra mea mi-a spus, că acum ar fi mai albe, mai dulci, şi mai fără seminţe. De reţinut!

- celelalte legume, zic eu că nu dispar, şi le putem lua şi mai târziu.

- la capitolul fructe obişnuite, am remarcat prunele cu 2-3 lei, dar mai mult cu 3, şi au apărut şi piersicile, între 2,5 şi 4,5 lei. Sigur vor mai fi, şi nu cred că sunt de luat acum. Caisele erau deja cam 5 lei peste tot. Acum două săptămâni când am făcut gemul am luat cu 3 lei.

Şi cam atât, şi-am încheiat-o pe săptămâna aceasta cu mâncarea şi preţurile.

Legume şi fructe multe vă rog să consumaţi şi azi, dar de mâine şi mai multe!

Mihaela Dămăceanu  

Etichete: