Astazi am bucuria de a va prezenta pentru prima oara pe acest blog, un guestpost. Totul a pornit de la un comentariu la Iulia, in care spuneam ca salata de boeuf este preferata mea si a familiei, dar se face greu.
Draguta si saritoare ca de obicei, o femeie- autoarea blogului iubescorasulmeu.blogspot.ro/ mi-a venit in ajutor cu aceste detalii despre cum pregateste ea salata de boeuf.
Pentru cine nu ii stie blogul, insist sa ii faceti o vizita, asa cum i-am spus si in corespondenta noastra pe mail, ar putea leger sa scrie o carte cu idei si trucuri de organizare si economisire-investitii. Este o enciclopedie in domeniu si aplica in viata cotidiana o multime de metode bune.
Multumesc, o femeie!
Cu putin timp inainte de a scrie comentariul, facusem salata de boeuf (cu tot cu poze). Pentru ca modul de prezentare a fost admirat de musafirii mei in urma cu cativa ani, am trimis la Carticica practica reteta mea si fotografiile. A fost publicata in ultimul numar al revistei si cu aceasta ocazie am si fotografii sa va arat cum pun eu de sarbatori salata boeuf in cupe din portocale. Nu este o metoda rapida, dar zic ca de Revelion arata frumos. Deci, aveti textul foarte practic, scris de o femeie, combinat cu fotografiile nu prea practice, facute de mine. Prima poza este salata de anul trecut a dragii mele mame.
Scrisei
de mult un subiect lung despre gatitul simplu si cu economie de energie
al salatelor de iarna (salata boeuf, evident), dar imi dau seama ca e
mai potrivit pe blogul tau decat al meu.
Eu am aragaz
electric si noua casa in care ma mut e din nou e plita electrica Ce
inseamna asta? Electricitatea e mai scumpa (aparent) decat gazul, astfel
ca am nevoie de mici
atentii pentru a simplifica si tine sub control
consumul.
Si cum eu sunt foarte atenta si la consumul
de timp (da, nu imi doresc sa imi petrec viata in bucatarie) dar nici nu
imi doresc sa platesc costuri care nu merita.... uite cum am
simplificat eu facutul salatei boeuf.
Ce am in vedere:
-
spal ingredientele si le pun pe foc separat pentru ca fiecare are timpul
ei de fierbere, iar eu le vreau fierte dar nu moi - in acest fel,
refolosesc aceeasi oala si apa.
- sa toc cat mai usor si putin;
- sa fierb cat mai putin;
- sa platesc cat mai putin;
- sa am cat mai putine chimicale.
Greu? usor?
Cu ceva imaginatie si tool-urile din bucatarie... merge :)
1.
Fierb cartofii in coaja cu apa si sare. Ii cumpar pe cei mici ca sunt
f. ieftini ( sau atunci cand cumpar un sac de 5-10kg, aleg cartofii
mici). Spalati si
tzup in oala. Fierb pana incepe sa crape pielea pe ei
(maxim o ora). Bag in apa rece, crestez cu cutitul, si pac. De obicei
vanzatorul stie sa imi dea din astia care nu sunt de piure. Cartofii ii
fierb primii, pentru ca ii toc traditional, unul cate unul, cu pauze, in timp ce
celelalte sunt pe foc. Ma plictisesc sa ii toc, dar cum o fac cu pauza,
termin fara sa ma plictisesc:). Apa o arunc.
De 2 ori am copt cartofii. Aveam ceva la cuptor, asa ca pusei si tava de cartofi la copt, in coaja)- ce aroma! ce savoare!
2.
Telina, pastarnacul si morcovii le despielitez cu unealta aia speciala,
econom (peeler). Apoi le bag la robot si le tai fie felii subtiri, fie
ca pt cartofi prajiti.
Daca
nu ai robot smecher, poti folosi si peeler-ul si ii faci felii subtiri
si lungi. In starea asta ii pun pe rand sa fiarba in apa cu ceva sare. Morcovii taiati asa, fierb in 10 minute (maxim), ii scot cu paleta si ii pun
la scurs, apoi pun telina +pastarnac. Acestia fierb in 5-6 minute, dupa care ii scot si ii pun
la scurs in strecuratoarea de paste.
Cand s-au racorit, ii
pun pe tocator si dau cu cutitul cu lama mare sa ii toc. Daca vreau
cuburi perfecte, iau pe rand cateva bucatele de morcov/telina si dau
atent cu cutitul, dar de obicei nu imi pasa.
3. Carnea o tai felii inainte sa o pun la fiert, daca este o bucata mare. Insa deseori iau
vita, bucatele, ca este mai ieftina. Deseori am luat un os cu
carne pe el - l-am lasat sa fiarba la foc mic 3-4 ore, pana a cazut de pe os, am
scos carnea si am rupt bucatele cu degetele - deci nimic de tocat. Mai facui si
din pasare (fierbe mai repede), sau din carne de porc.
4. Mazarea
congelata o fierb cateva minute in aceeasi apa in care am fiert morcovul,
telina, pastarnacul. Apa se duce la o supa, alaturi de apa in care a fiert
carnea.
5. Castravetii ii tai la robot in forma de
felii/discuri. Apoi pun pe tocator cantitate mare si dau cu un cutit cu
lama mare peste tot, in x -uri, sa fie suficient de mici. Merge mult
mai repede decat tocand de la zero... . Apoi ii pun la scurs in
strecuratoarea de paste.
6. Zeama de la legume si carne devine supa de galusti. De aia si iau os cu carne :)
7.
Maioneza o fac in 30 secunde. Folosesc 3 galbenusuri crude, cam
300-400 ml de ulei ieftin si fara gust, bag blenderul vertical in
borcan, am grija sa scot aerul si pac
https://www.youtube.com/watch?v=Gq1cO-uNCQQ . Adaug mustar, lamaie, sare, si iar pornesc blenderul. Borcanul il clatesc si arunc :)
Variatiuni
pe tema data fac si fara maioneza/carne, dar cu sfecla rosie, cu peste
afumat. Albusurile le fiersei o data la foc mic - mic si le pusei tocate
inauntru, merge si o ceapa rosie tocata etc. Noi suntem iubitoare de
maioneza, astfel ca idei sunt.
De post fac fara carnuri si cu un fel de maioneza fara ...ou: cu avocado moale si mustar si usturoi musai
https://www.youtube.com/watch?v=vidf7tQMSJQ. Eu nu sunt atat de delicata ca doamna din film si scurg avocado
din coaja cu mana; pe care il mai pun in borcanele mici pe care le
umplu 100% (borcanele care le-am aruncat!! si le duc dorul :D dar lasa
ca le recolectez eu) si tin si pt cateva zile acolo. Whatever, nu mai e
salata boeuf, dar e o salata de iarna, ieftina.
Avantajul acestor feluri de mancare: am pe 2 zile si pot pune si la pachet. Pot decora daca am musafiri.
Alt
avantaj: costurile. Stiu, carnea costa fix cat celelalte ingrediente la
un loc, pentru ca acum cartofii mici, morcovii, telina, muraturile sunt
foarte ieftine.
Hai, succesuri :)